Blog
DROŻDŻÓWKI Z SEREM

CIASTO:
2,5 szklanki mąki
1 jajko
180 ml ciepłego mleka
50 gramów roztopionego masła
70 gramów cukru
7 gr suchych drożdży (lub 25 g. świeżych)
Szczypta soli
MASA SEROWA:
250 gramów sera (ja używam półtłustego)
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
Cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy.
Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia (UWAGA! jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw robimy rozczyn, który po wyrośnięciu łączymy z pozostałymi składnikami).
W międzyczasie przygotowujemy masę serową – wszystkie składniki rozgniatamy widelcem.
Gotowe ciasto należy rozwałkować na prostokąt, posmarować masą serowa i złożyć (brzeg ciasta składamy do połowy, a następnie drugi brzeg nakładamy na ten wcześniejszy). Ciasto kroimy na około 12 kawałków (może być mniej, wtedy drożdżówki będą bardzo duże). Każdy kawałek dwukrotnie skręcamy.
Gotowe drożdżówki odkładamy do napuszenia, a przed pieczeniem smarujemy białkiem.
Pieczemy w 180 st. około 20 minut (w zależności od piekarnika).