Blog

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

CIASTO:

2,5 szklanki mąki

1 jajko

180 ml ciepłego mleka

50 gramów roztopionego masła

70 gramów cukru

7 gr suchych drożdży (lub 25 g. świeżych)

Szczypta soli

MASA SEROWA:

250 gramów sera (ja używam półtłustego)

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru

Cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy.

Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia (UWAGA! jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw robimy rozczyn, który po wyrośnięciu łączymy z pozostałymi składnikami).

W międzyczasie przygotowujemy masę serową – wszystkie składniki rozgniatamy widelcem.

Gotowe ciasto należy rozwałkować na prostokąt, posmarować masą serowa i złożyć (brzeg ciasta składamy do połowy, a następnie drugi brzeg nakładamy na ten wcześniejszy). Ciasto kroimy na około 12 kawałków (może być mniej, wtedy drożdżówki będą bardzo duże). Każdy kawałek dwukrotnie skręcamy.

Gotowe drożdżówki odkładamy do napuszenia, a przed pieczeniem smarujemy białkiem.

Pieczemy w 180 st. około 20 minut (w zależności od piekarnika).

Produkt zostały dodany do koszyka

Przejdź do koszyka

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Łącznie: 0,00 zł

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch spotify website search menu close shopping-cart information menu-arrow check arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long